een foto van voor en na van een EV die in de brand staat en daarna geblust is door de brandweer

De Strijd tussen Water en Lithium-ion bij het Bestrijden van EV Branden

In een razendsnel veranderende wereld waar elektrische voertuigen (EV's) een groter deel van de auto-industrie opeisen, is het cruciaal om de unieke uitdagingen te begrijpen waar onze dappere hulpverleners mee te maken krijgen wanneer ze een EV-brand moeten blussen. Het is een complexe vorm van brandbestrijding, en wat het nog intrigerende maakt, is dat gewoon water niet volstaat om deze branden te doven.

 

Waarom is Water een Uitdaging?

EV's worden aangedreven door lithium-ion batterijen, die lithium bevatten, een zeer reactief metaal. Wanneer lithium in aanraking komt met water, kan dit heftige chemische reacties veroorzaken, waaronder brand en zelfs explosies. Dit komt door de hoge reactiviteit van lithium met water, waarbij watermoleculen uiteenvallen in waterstofgas en zuurstofgas, dienend als brandstof voor een potentieel gevaarlijke brand.

Maar daar houdt het niet op. Water, zoals we allemaal weten, is een uitstekende geleider van elektriciteit. Als water in contact komt met de elektrische componenten van een brandende EV-batterij, kan dit leiden tot elektrische kortsluitingen, waardoor de situatie juist verergert. Het is alsof je een zwembadfeest op elektriciteitsdraden organiseert, en de resultaten zijn allesbehalve verfrissend.

 

De Overvloed aan Water die Nodig is

Een brandende elektrische auto blussen is geen sinecure. In sommige gevallen is er meer dan 45.000 liter water nodig, alleen al om de batterij af te koelen en die vlammende reacties op afstand te houden. Stel je voor dat je een zwembad vol water nodig hebt om een autovuur te bestrijden! 🏊‍♂️ Maar soms heb je meer nodig dan alleen waterpistolen in de strijd. Speciale brandbestrijdingsmiddelen en tactieken kunnen nodig zijn om de vlammen te smoren en te voorkomen dat de situatie verder escaleert.

Het Evenwicht tussen Veiligheid en Effectiviteit

Als het gaat om het bestrijden van EV-branden, draait alles om het vinden van een balans tussen veiligheid en effectiviteit. Water, hoewel het een veelgebruikt blusmiddel is, kan soms het tegenovergestelde effect hebben als lithium-ion batterijen in het spel zijn. Begrip van de chemische reacties en het toepassen van de juiste brandbestrijdingsmethoden is essentieel om de brand onder controle te houden en de veiligheid van de hulpverleners en toeschouwers te waarborgen.

In een wereld die razendsnel technologie omarmt en duurzame mobiliteit nastreeft, is het van vitaal belang dat we waakzaam blijven en ons aanpassen. Alleen zo kunnen we de opkomende uitdagingen van brandbestrijding in elektrische voertuigen effectief aangaan.

 

*Bron: HLN https://www.hln.be/mobiliteit/brandweer-heeft-2-uur-en-45-000-liter-water-nodig-om-tesla-te-blussen~a45dac23/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 

Laten we Samen Actie Ondernemen!

Nu we ons bewust zijn van de uitdagingen bij het bestrijden van EV-branden, laten we samenwerken om deze kwesties aan te pakken en veiligheid te bevorderen. Deel dit artikel met je vrienden, collega's en volgers om bewustzijn te creëren. Samen kunnen we kennis verspreiden en bijdragen aan de veiligheid van onze gemeenschappen. Doe mee en maak een verschil!

 

Minimaliseer Bijkomende Schade: Het EV blusdeken concept

Wanneer een EV in brand vliegt, is er vaak niet veel dat we kunnen doen om het elektrische voertuig zelf te redden. Toch is een cruciaal aspect van het bestrijden van branden in EV's het minimaliseren van bijkomende schade, zoveel mogelijk. In veel gevallen staan andere auto’s of voertuigen in de buurt geparkeerd wanneer er brand uitbreekt, zoals op parkeerterreinen of in parkeergarages.

Om ervoor te zorgen dat de brand beperkt blijft tot het ene voertuig en zich niet uitbreidt naar aangrenzende auto's, komt het concept van de EV blusdeken om de hoek kijken. In plaats van direct te proberen de brand te blussen, concentreert de EV blusdeken zich eerst op het isoleren van de brand. Deze aanpak geeft waardevolle tijd om het voertuig veilig te verplaatsen naar een beveiligde locatie zonder het risico van schade aan andere voertuigen of eigendommen.

Deze methode is met name effectief in situaties zoals ondergrondse parkeergarages, op veerboten of autotransporteurs, waar een snelle reactie cruciaal is om grootschalige schade te voorkomen.

Laten we samenwerken om bewustzijn te creëren en veiligheid te bevorderen, zodat we beter voorbereid zijn om de uitdagingen van brandbestrijding in elektrische voertuigen aan te gaan. Doe mee en maak een verschil!

Terug naar blog